Norske, engelske og amerikanske bakemål

 

 

 

Norske bakemål

 

Vekt

1 kilo (kg) : 1000 g

1 gram (g) : 1000 mg

1 milligram (mg) : 0,001 g

 

Volum

1 liter (l) = 10 dl = 100 cl = 1000 ml

1 desiliter (dl) = 10 cl = 100 ml

1 centiliter (cl) = 10 ml

1 milliliter (ml) = 0,001 l

 

Måleskjeer

1 dl = 6,7 ss = 100 ml

1 matskje (ms) = 1 spiseskje (ss) 

1 spiseskje (ss) = 3 ts = 15 ml

1 barneskje (bs) = 2 ts = 10 ml 

1 teskje (ts) = 5 kryddermål = 5 ml

1 kryddermål = 1 ml

 

I eldre oppskrifter

1 tekopp (tk) = ca 2,5 dl

1 kaffekopp (kk) = ca 1.5 dl

 

Antall

1 gross = 12 dusin = 144 stk

1 dusin = 12 stk

1 snes = 20 stk

 

Mål og vekt for vanlige matvarer:

 

1 dl = ca. gram

1 ss = ca. gram

Bakepulver

 

15

Hvetemel

60

6

Langkornet ris

80

 

Maisenna

55

8

Margarin / smør

95

15

Margarin / smør  smeltet

90

13

Melis

60

10

Olje

90

13

Potetmel

80

12

Salt

125

20

Sukker

90

15

Tomatpuré

120

20

Vaniljesukker

 

10

 

 

Gamle norske mål

1 bismerpund = 6,0 kg

1 skål (pund) = 2 mark = 0,498 kg

1 mark = 16 lodd = 0,25 kg

1 lodd = 4 kvintin = 15,6 g

1 unse = 2 lodd = 31,2 g

1 ort = 16 æs = 0,97 g

1 æs = 16 gran = 60,8 mg

1 notting = 5,8 l

1 setting = 8,7 l

1 fjerdingkar = 4,3 l

1 pott = 0,96 l

1 kande = 1,93 l

 

 

Ovnsvarme

Tidligere varierte varmen i stekeovnene mer enn i dag.

Varmen i eldre kokebøker er derfor ofte upresist angitt. 

Denne tabellen prøver å gi deg en mer nøyaktig angivelse.

 

I grader Celsius: 

300

grillvarme

275

meget sterk varme

250

sterk varme

225

 

200

middels sterk varme

175

 

150

 

125

svak varme

100

ekstra svak varme

 

 

 

 

Engelske og amerikanske mål

 

Vekt

1 pound (lb) = 16 ounces (oz) = 453,6g

1 oz = 28,35 g

3,5 oz = 100 g

1 stone (st) = 6,35 kg

1 quarter (qu) = 2 stones = 12,7 kg

 

Volum (engelske)

1 cup = 2,84 dl

1 pint (pt) = 2 cups = 5,68 dl

1 quart (qt) = 1,136 l

1 gill (gi) = 1,42 dl

1 imperial gallon = 4,55 l

 

Volum (amerikanske)

1 US gallon = 3,758 l

1 cup = 2,37 dl

1 tablespoon = 14,7 ml

1 liquid quart = 9,5 dl

1 liquid pint = 4,73 dl

1 dry quart = 1,1 l

1 dry pint = 5,51 dl

2 kommentarer
    1. Hei!
      I min gamle skolekjøkkenkokebok (Matstell – Ragna Knutsen) opereres det også med måleenheten bs (barneskje/dessertskje)). Hvor mange ml tilsvarer dette i det ‘moderne’ kjøkken?
      Mvh Erik, Tromsø

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg