Mandala-kake

 

Dette er den andre kaken jeg lagde til en felles søskenbursdag. Den første var en Fantorangen-kake og denne andre en Mandala-kake. Hun som ønsket seg denne ville at jeg skulle lage et Mandalamønster på kaken. Det hadde jeg verken hørt om eller laget før, så det ble et spennende prosjekt. Hun ville at kaken utvendig skulle være svart og hvit, og at selve kaken inni skulle være fargerik. Fant et Mandalamønster på nett som jeg likte og som jeg brukte som mal. For å lage mønsteret, brukte jeg en liten rund sprøytespiss og en blanding av eggehvite og melis. Siden selve kaken skulle inneholde mange farger passet det bra å lage Regnbuekaken. Kaken er dekket og pyntet med marsipan og melisglasur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fantorangen-kake

 

Denne kaken er den første av to kaker som jeg lagde til en felles søskenbursdag. Den første var en Fantorangen-kake, mens det var ønsket at den andre skulle være en Mandala-kake. Jeg fikk tilsendt et bilde av en Fantorangen-kake som de ville ha, men de var åpne for forandringer. Jeg gjorde noen elementer selv som blant annet tallet på ballongen, stjerner istedenfor blomster og et grønt teppe/gress med blomster på. Lagde etter ønske sjokoladekake med smørkrem. Har dekket og pyntet den med marsipan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konfirmasjonskort til gutt

 

Fikk lov å lage et konfirmasjonskort til en gutt som interesserer seg for både fotball og jakt. Stod ganske fritt for hvordan jeg skulle lage kortet, men valget falt ganske fort på fargen grønn og at jeg hadde lyst til å lage en fotballsko. I tillegg hadde jeg lyst til å bruke papirsugerør som jeg ikke har prøvd på før. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Harry Potter

 

Harry Potter ble temaet på den andre konfirmasjonskaken denne våren. Hun ønsket seg en kake med mange detaljer og elementer. Så det ligger mye forarbeid bak denne. Brukte englevinger-mold for å få til vingene. Skjoldet lagde jeg ved å brukte et bilde jeg fant på nettet som mal. Har brukt pastafarge blandet ut med vann og malt med pensel, for å få til blåe og lysebrune fargenyanser. På hatten og boken brukte jeg svart pulverfarge for å få til skyggeeffekten, samt for at boken skulle se gammel ut. Ballen og pynten på boken er malt med spiselig gullmaling. Ellers er all pynten laget for hånd. Hun ville ha en sjokoladekake, og den har jeg fylt med smørkrem. Har så dekket og pyntet hele kaken med marsipan. 

 

 

 

 

 

 

 

Konfirmasjonskake til gutt

 

Nå er vårens konfirmasjoner i gang og jeg har laget årets første konfirmasjonskake. Jeg fikk vite om hans interesser, at han likte fargen blå, at de ønsket bilde og hva det skulle stå på kaken. Utover det fikk jeg frie tøyler. Bildet har jeg skrevet ut selv på vanlig papir og satt det i en ramme av marsipan, mønstret på rammen er laget med en stjerneformet utstanser. Har laget sukkerbrød fylt med bringebærsyltetøy og krem. Kaken er dekket og pyntet med marsipan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napoleonskake

 

Har prøvd meg på Napoleonskake. En kake jeg trudde var vanskelig å få til, men den

er faktisk ikke det. Denne oppskriften er til en 25×25 cm form, men du kan godt lage

en 15×15 cm kakeform ved å halvere oppskriften.

 

 

Ingredienser

8 stk. frosne butterdeigsplater (fra butikken)

4 dl kremfløte

2 pk. vaniljekrem (Piano 2 x 5 dl)

30 dråper romessens

0,5 dl vann 

12 plater gelatin (eller gelatinpulver)

 

220 grader i ca. 10 min (butterdeig) Kakeform: 25 x 25 cm

 

 

Legg først fram alle butterdeigsplatene fordelt på to bakepapir i 20 min, sånn at de får tint. Det skal være 4 stk. plater på hvert bakepapir. Start med det ene bakepapiret først. Skjær av en remse fra to av platene (lik de som er nederst til høyre på bildet). Plasser de største delene av platene du skjærte av øverst til venstre. Plasser så de andre platene sånn som du ser på bildet, men legg de litt oppå hverandre. Deretter prøver du å sette de sammen i kantene, eventuelt med en kniv eller med fingertuppene.

 

Så kjevler du butterdeigen nesten ut i kantene på bakepapiret. Du må lage den større enn kakestørrelsen på 25 x 25 cm, siden den vil krympe litt under steking. Legg deigen på et steke brett og begynn å prikk med en gaffel. Prikk tett i tett sånn at butterdeigen ikke hever seg altfor stor. Stek den på 220 grader i ca. 10 min. Begynn så med det andre bakepapiret med butterdeig og gjør akkurat på samme måte. Du kan lage og bevare disse noen dager i romtemperatur innpakket i papir.

 

Legg bunnen og toppen på rist og avkjøl. Skjær dem ut etter kakeformen. Jeg har klipt ut en mal med bakepapir.

 

Smør kantene inni kakeformen med smør og dekk kakeformen med bakepapir. Plasser deretter bunnen oppi formen.

 

Legg gelatinplater eller -pulver i en varmebestandig bolle med kaldt vann (0,5 dl) i 5 min. Kok opp gelatin og vann over vannbad til gelatinen har løst seg opp.

 

Pisk fløten til krem og pisk inn vaniljekremen, jeg pleier å bruke Piano vaniljekrem.

 

Ha i romessensen og gelatinen. Jeg silte gelatinen for å forsikre meg at det ikke ble noen klumper i den før jeg pisket den inn i kremen.

 

Ha kremen oppå bunnen i formen og smør den jevnt utover. Legg så på topplokket og press den litt ned for å få vekk luftbobler. Sett den i kjøleskapet i ca 1-2 timer.

 

 

Glasur

2 eggehviter

250 g melis

15 dråper romessens

 

Pisk eggehvitene, tilsett romessensen og pisk inn melisen.

 

Denne glasurer er lurt å lage rett før du skal smøre den på kaken.

 

Da kaken har stått i kjøleskapet i ca. 1-2 timer, tas kaken ut og hvelves på rist med bakepapir. Jeg hvelver den en gang til sånn at jeg får den riktig vei. Smør så glasuren på toppen av kaken og sett den tilbake i kjøleskapet til glasuren har stivnet litt. Skjær den opp i ønskede biter og server. Bruk en god kniv, gjerne brødkniven med tagger.

 

Denne kaken likte jeg ikke da jeg var liten, men etter å ha laget denne selv, synes jeg den faktisk er utrolig god!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marsipankake

 

Her skal jeg vise dere hvordan jeg setter sammen en marsipankake.

Bildene viser marsipankake med sukkerbrød, bringebærsyltetøy, krem og smørkrem, men prinsippet på de fleste kakene er det samme. Eneste forskjellen er sukkerbrødet som jeg pleier å dynke med H-melk og selvfølgelig hvilket fyll du ønsker inni.

 

Det første jeg starter med er å lage smørkremen, den finner du oppskrift på her. Så kjører jeg syltetøyet i stavmikseren for å gjøre den smidig og for å fjerne klumper fra for eksempel jordbærsyltetøyet. Bringebærsyltetøyet pleier jeg å sile for å fjerne mest mulig frø.

 

Så pisker jeg kremfløte sammen med sukker. På denne 20 cm kaken brukte jeg en boks fløte (ca. 3 dl) med 2 ss sukker.

 

Smør litt smørkrem på kakefatet, dette gjør jeg for at kaken ikke skal flytte på seg. Legg så på den første bunnen (øverste del av kaken, snudd med innsiden opp). Pass på at du bruker bunnen av kaken øverst.

 

Dynk sukkerbrødet med H-melk. Hvis du bruker for eksempel sjokoladekake, trenger du ikke å gjøre det. Ha smørkremen i en sprøytepose, klipp et hull og sprøyt den rundt på enden av kaken. Klipsen øverst på sprøyteposen har jeg kjøpt på Ikea.

 

Sprøyt to runder oppå hverandre med smørkrem så du får plass til fyllet. I denne kaken har jeg valgt å bruke bringebærsyltetøy og fløtekrem, men du kan velge akkurat det fyllet du ønsker. (Eksempel på fyll finner du nederst på siden). Så har jeg på ca 4-5 store ss med syltetøy på en 20 cm kake. Sånn at du får dekt hele bunnen med et jevn lag.

 

Ha fløtekremen i en sprøytepose og klipp et hull. Sprøyt den oppå syltetøyet i en jevn og fin sirkel. Ha så den andre bunnen oppå og dynk den også med H-melk. Gjør samme prosess med fyllet en gang til. Dynk så den tredje bunnen før du vender det oppå fyllet.

 

 

Ha sprøytespissen i en sprøytepose, jeg bruker en Petal Tipp. Ha så i smørkremen i sprøyteposen og sprøyt smørkremen rundt og oppå kaken. Jeg bruker et snurrebrett som gjør at jeg kan snurre kaken rundt mens jeg sprøyter på kremen. Den er kjøpt på Ikea.

 

 

Når hele kaken er dekket med smørkrem bruker jeg en kakeskrape til å glatte ut sidene og på toppen. Prøv å gjør den så glatt, rett og fin som mulig, så hvis du skal ha for eksempel et marsipanlokk på, blir det ingen klumper og ujevnheter som vil komme til syne. Før jeg setter på et lokk setter jeg alltid kaken i kjøleskapet i minst 1 time.

 

Her har jeg dekket kaken med marsipan farget med hvit, blå og rød pastafarge fra Wilton. Brukt forskjellige blomsterutstikkere og spiselige sølvkuler. Vil du ikke ha marsipanlokk på kaken, kan du bare dekke kaken med fløtekrem og så har du laget en bløtkake. Eller du kan også bruke smørkremen.

 

 

 

Forslag til forskjellige fyll i kaker

 

Jord-, bringe-, aprikos- eller blåbærsyltetøy, fløtekrem, vaniljekrem, vanilje- eller sjokoladesmørkrem, sjokolade- , bringebær- eller jordbærmousse, forskjellige friske bær og frukt som for eksempel jordbær, bringebær, bjørnebær, blåbær, banan, ananas, aprikos, multer, appelsin, fersken, mango eller fruktcocktail. Revet sjokolade, valnøtter eller kanskje krokan. Du kan også tilsette romessens i fløtekrem eller vaniljekrem. Valgmulighetene er uendelige. Med disse forskjellige ingrediensene kan du selv velge hva du liker best og bruke det som fyll.

Til å dynke sukkerbrødet med bruker jeg alltid H-melk, men du kan også bruke andre alternativer som for eksempel eplejuice, appelsinjuice, ananasjuice, tropiskjuice, saft, likør eller saft fra fruktcocktail. Noen velger å ikke dynke sukkerbrødet i det hele tatt, men heller la saften fra for eksempel syltetøyet og kremen fukte sukkerbrødet i løpet av natten før servering.